• Psykoterapia

    Psykoterapia on ammatillista toimintaa, jota ohjaavat asiakas- ja potilastyötä koskevat lait, asetukset ja ammattikäytäntöjen eettiset periaatteet.

    Psykoterapia määritellään ammatilliseksi keinoksi auttaa psykologisin menetelmin ihmisiä vapautumaan heidän hyvinvointiansa haittaavista tekijöistä. Tutkimusten mukaan asiakkaan ja terapeutin terapiasuhteen laatu on avainasemassa terapian tuloksellisuuteen nähden.

    Psykoterapia on tavoitteellista toimintaa. Terapiaprosessi vaatii psyykkistä työskentelyä. Terapian kesto voi vaihdella ja olla joko lyhytpsykoterapiaa (10-20 kertaa) tai pidempi kestoista työskentelyä (1-3-vuotta).

    Milloin psykoterapiaan?

    Psykoterapia on avuksi monissa erityyppisissä mielenterveyden ongelmissa, ihmissuhdekriiseissä, tunne-elämän vaikeuksissa, toivottomuuden kokemuksessa ja elämänhalun kadotessa.

    Psykoterapiassa on mahdollista käsitellä ihmissuhdevaikeuksia ja psyykkisiä pulmia arvostavassa ja turvallisessa suhteessa koulutetun psykoterapeutin kanssa. Psykoterapeutti työskentelee kanssasi tilannettasi ja vointiasi kokonaisvaltaisesti tutkien, jotta sinä voit saada parasta mahdollista apua ja tukea. Tavoitteena on työskennellä siten, että asiakkaan hyvinvointi lisääntyy.

  • Tukikäynnit pareille

    Joskus voi tuntua, että kumppani on liian lähellä tai etäällä tai hän, joka on ollut tuki ja turva, tuntuu yhtäkkiä vieraalta. Toisinaan sanat alkavat loppua ja suhde tuntuu olevan umpisolmussa. Silloin voi olla vaikea ymmärtää miksi asiat ovat niin kuin ovat. Joskus tarvitaan sen näkemistä, mitä hyvää tai kehitettävää suhteessa on. Myös suhteen avaamiseen liittyvät kysymykset voivat nousta esille tai niiden kautta voi herätä tuen tarvetta.

    Pariterapiaan voi myös hakeutua silloin kun harkitaan eroa tai parisuhteessa on jo päädytty eroon. Tällöin terapia voi auttaa löytämään uusia näkemyksiä ja toimintatapoja tilanteeseen ja auttaa esimerkiksi eroavaa paria toimimaan erotilanteessa lapset huomioon ottaen siten, että kaikkien osapuolien tarpeet ja tunteet tulisivat kuulluksi ja huomioiduksi.

    Jokaista (pari)suhdetta hoidetaan yksilöllisesti, suhteen eri osapuolia kuunnellen. Käynneillä saatte tukea ja uutta näkemystä suhteeseen/suhteisiin ja apua sekä tukea mahdollisten solmujen tai haasteiden avaamiseen. Käynnit voivat toteutua vaihtelevasti joko yksilökäynteinä tai yhteiskäynteinä suhteen osapuolten kanssa. Prosessin kesto määritellään tarpeen mukaan.

  • Perheterapia

    Perheterapia soveltuu laajaan kirjoon erilaisia haasteita perheessä. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi perheen kriisien, vanhemmuuden ja lapsen tai nuoren kehitykseen liittyvien haasteiden käsittelyssä. Sitä käytetään usein myös lasten tai nuorten mielenterveysvaikeuksien hoidossa, mutta myös pelkästään aikuisista koostuvissa perheissä.

    Perhe on voimavara, jota voidaan hyödyntää. Terapiassa ei ole pyrkimyksenä syyllistää vanhempia, vaan tavoitteena on, että perheenjäsenet voisivat keskustella asioista ammattilaisen tuella.

    Milloin perheterapiaan?

    Perheterapiaan tullaan monenlaisten ongelmien vuoksi. Näitä ongelmia voivat olla esimerkiksi vanhempien tai lasten keskinäinen riitely, perheen kohtaamat kriisit tai ongelmat, tai puhumattomuus ja kommunikaation vaikeus. Perheterapia auttaa perhettä kohtaamaan ja selvittämään kipupisteet.

    Perheterapiaan kannattaa hakeutua hyvissä ajoin, koska usein terapiaan lähdetään melko myöhään. Kun elämässä tulee eteen kriisi tai voimavarat ehtyvät vähitellen, on tärkeä ottaa apua vastaan.

    Perheterapiaa voi hakea myös Kelan kuntoutusterapiana 16-67 vuotiaille. Tällöin psykiatrilta haetaan B-lausunto, jossa hän suosittelee perheterapiaa kuntoutuspsykoterapiana.

    Perheterapiassa on pääsääntöisesti mukana useampi perheenjäsen. Kokoonpanosta perheterapiakäynneillä voi perhe sopia tarpeidensa mukaan.

    Perheterapiassa voi olla joitakin yksilökäyntejä sovitusti pääpainon ollessa perheen yhteisillä käynneillä.

  • Työnohjaus

    Työnohjausta voidaan antaa yksilölle, ryhmälle tai koko työyhteisölle. Se sopii erilaisille organisaatioille toimialasta riippumatta. Työnohjauksessa yhdistävänä tekijänä ovat työ ja työyhteisö.

    Ohjattavat voivat tehdä samassa tiimissä samaa tai eri työtä. He voivat työskennellä myös samanlaisissa työtehtävissä, mutta eri tiimeissä. Työnohjausryhmä voidaan myös koota saman alan ammattilaisista eri työpaikoilta. Kartoittava keskustelu työnohjaajan kanssa auttaa selkeyttämään, mikä olisi paras työskentelymuoto.

    Työnohjaus kuuluu kaikille.

    Työnohjausta voidaan hyödyntää kaikilla toimialoilla työntekijän ammattista tai tehtävästä riippumatta. Sitä käytetään laajasti niin yksityisellä, julkisella kuin kolmannella sektorillakin.

    Mitä työnohjauksessa tapahtuu

    • Työnohjaus muodostuu useamman tapaamisen prosessista sekä tapaamisten välillä tapahtuvasta kokemuksellisesta oppimisesta.

    • Tapaamisissa reflektoidaan työhön liittyviä kokemuksia ja niiden yhteyttä asetettuihin tavoitteisiin.

    • Työnohjaus on prosessi, jolle hyvä varata riittävästi aikaa. Tapaamiset voivat esimerkiksi olla 45 min-1,5 tuntia kerrallaan 2-4 viikon välein.

    • Ryhmätyönohjauksessa ryhmän ihannekoko on 3-6 henkilöä. Yhteisötyönohjaukseen osallistuu koko työyhteisö, myös esihenkilö.

    • Työnohjaus on luottamuksellista.

    • Jokaisella osallistujalla on itsemääräämisoikeus sen suhteen, mitä ja miten avoimesti työnohjauksessa kertoo asioista.

    • Työnohjaaja pyrkii objektiivisuuteen ja katsoo asioita ulkopuolisen silmin.

    • Ohjaaja ei anna suoria ohjeita eikä neuvoja ohjattaville. Sen sijaan hän auttaa kysymyksillään ohjattavia löytämään omia ratkaisuja työn sujuvuuden parantamiseksi, jäsentämään työhön liittyviä tilanteita ja oppimaan niistä.

    (lähde: suomentyonohjaajat.fi)

  • Seksuaalineuvonta

    Seksuaalineuvonta on matalan kynnyksen keskusteluapua, kun haluat keskustella johonkin seksuaalisuuteen liittyvästä asiasta ammattilaisen kanssa yksin tai yhdessä kumppanin tai kumppaneiden kanssa. Seksuaalineuvonta voidaan toteuttaa lähivastaanottona, etä- tai puhelinvastaanottona. Seksuaalineuvonnan kesto määritellään asiakkaan/asiakkaiden tarpeen mukaan.

    Aiheina voi olla esimerkiksi itsetuntoon ja kehonkuvaan liittyvät haasteet, ihmissuhteet, suhteiden ja seksuaalisuuden moninaisuus, halujen eriparisuus, sukupuolen moninaisuus, sairauden vaikutus seksuaalisuuteen, erektiohäiriöt tai jokin muu asia, joka mietityttää omaan seksuaalisuuteen liittyen.

    Ei ole liian pientä tai vähäpätöistä asiaa, jota et voisi seksuaalineuvonnassa pohtia.

    Ihmisen seksuaalisuus ja seksuaaliset tarpeet muuttuvat läpi elämän ja suuret elämänmuutokset voivat muuttaa ihmisen seksuaalisuutta. Seksuaalineuvonnan avulla tavoitteena on lisätä asiakkaan hyvinvointia ja ymmärrystä omasta seksuaalisuudesta ja seksuaalitarpeista.

    Milloin seksuaalineuvontaan?

    Seksuaalineuvontaan voi tulla milloin vain haluaa, yksin tai kumppanin/kumppaneiden kanssa.

    Yleisiä syitä seksuaalineuvontaan tulemiselle on tyytymättömyys omaan seksielämään, halujen eriparisuus, seksuaalisuuden muutokset, seksuaalinen moninaisuus, suhteeseen tai suhteisiin liittyvä pohdinta, polyamoria, seksiaddiktio, erektio- tai orgasmivaikeudet, elämän muutoksien ja kriisien vaikutus seksuaalisuuteen, seksuaaliväkivallan kokemukset.

    Iällä, sukupuolella tai seksuaalisella suuntautumisella ei ole merkitystä hakeutuessaan seksuaalineuvontaan. Seksuaalineuvonta on hyvä tapa lähteä tutustumaan omaan seksuaalisuuteensa.

  • Koulutuspalvelut

    Tarjoan koulutuspalveluita seksologian kentältä sekä laajasti eri mielen hyvinvoinnin liittyvistä teemoista. Tutkimustyö väkivalta- ja kiusaamisilmiön parissa antaa myös ammatillista pätevyyttä kouluttaa näistä teemoista.

    Omaan kouluttajataustan ja kokemusta yli kymmenen vuoden ajalta. Pedagoginen osaamiseni on myös vankkaa.

    Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli sinulla tarvetta osaavalle kouluttajalle.